LEX ARCHITECTEN BNA LEX VAN DEUDEKOMBUREAUCONTACTNIEUWSPROJECTEN
0101
UITBREIDING WONING TE HEEMSTEDE
0101_achtergevel.jpg

In 2003 realiseerde LEX-Architecten een van
zijn eerste projecten. De opdrachtgevers,
een jong stel met kinderen, waren al een
aantal jaar woonachtig in een mooi
gepreserveerde jaren '30 wijk in Heemstede.
De wens was om de begane grond aanzienlijk
te vergroten middels een uitbreiding in de
stijl van de woning. Dit heeft, mede
doordat de woning aan het einde van een
rijtje ligt, geresulteerd in een uitbouw
met een L-vormige plattegrond. Aan de zij-
en achtergevel van de bestaande woning is
een eenlaags volume aangebouwd met daarin
een nieuwe eetkamer en een vergroting van
de zitkamer. Aan de achterzijde daarvan
steekt de tot speel-/ logeerkamer
omgebouwde bestaande garage als een apart
en lager volume naar binnen.
De nieuwbouw heeft geleidt tot een ander
gebruik van de woning. Met name de routing
in en om het huis is veranderd. De
buitendeur vanuit de keuken naar de tuin is
nu de doorgang naar de eetkamer en door het
omarmende gebaar van de L-vorm is de
keuken veel centraler komen te liggen. De
(gammele) poort naar de tuin, tussen de
garage en het huis, is verdwenen en heeft
plaatsgemaakt voor een in de uitbouw
opgenomen zijingang. Deze doorgang naar de
tuin en keuken wordt in het dagelijkse
bestaan veel meer gebruikt dan bestaande
voordeur die een veel formeler karakter
heeft.
In de detaillering sluit de nieuwbouw op
een hedendaagse manier aan bij de bestaande
woning. De dakranden en de
roedeverdelingen in de ramen geven het
geheel met hun horizontaliteit een eigen
karakter.

FASE: GEREED

 
 
 
TYPE
UITBREIDING

LOKATIE
HEEMSTEDE

STARTDATUM
01 AUGUSTUS 2003

OPLEVERING
01 NOVEMBER 2003