LEX ARCHITECTEN BNA LEX VAN DEUDEKOMBUREAUCONTACTNIEUWSPROJECTEN
0628
PARKSITE
0628_foto_sousterrain_gereed_02.jpg

Aan de straatzijde zijn van een grote
stallingsgarage in een gesloten bouwblok
slechts de gesloten overheaddeuren te zien
in een verder rustige en gewone straat in
het centrum van Rotterdam. Aan de
achterzijde wordt de garage begrensd door
een besloten en prachtige verborgen
binnentuin. Deze wordt hiervan echter nu
nog gescheiden door een volledig gesloten
achterwand.
De vraag die aan ons gesteld werd was om
deze grote ruimte (ca. 220 m2) te
verbouwen tot woonruimte voor een budget
dat slechts ruimte biedt voor de verbouwing
van een gangbare woning die meestal maar
half zo groot zijn.
In onze oplossing gaan we er van uit dat we
de bestaande (en bouwkundig goede) ruimte
zo ongemoeid mogelijk laten, met
uitzondering van twee grote en hele
preciese ingrepen.
1. het openen van de gehele achtergevel
naar de binnentuin toe middels een
volledige transparante gevelpui, in
combinatie met nieuwe lichtdoorlatende
overheaddeuren in de straatgevel. Hierdoor
kan er licht de diepe ruimte in stromen en
heeft de nieuwe woning een spectaculair
uitzicht op de enorme kastanjes in de
binnentuin.

2. de plaatsing van een autonoom
'woonmeubel' met daarin en omheen de
slaapkamers, badkamer, werkruimte en
keuken. Het meubel wordt een 'vrijstaand'
en translucent element zodat licht en
zichtlijnen er vrij om- en doorheen kunnen.


In samenwerking met DSA