LEX ARCHITECTEN BNA LEX VAN DEUDEKOMBUREAUAVGCONTACTNIEUWSPROJECTEN
1801_tuinkamer.jpg
In een statige jaren dertig wijk in Den
Haag hebben we een bestaande 2-onder-1 kap
woning in oude glorie hersteld en volledig
up to date gemaakt. Op de begane grond is
extra woonruimte gerealiseerd door op
precieze en vernuftige wijze in de oksel
tussen de woning en garage een tuinkamer te
bouwen. Deze sluit mooi aan op de tuin en
het bestaande terras middels transparante
gevels en brede dubbele openslaande deuren.
De serre staat middels verschillende
gevelopeningen in contact met de grote
halfopen keuken.

TYPE
UITBREIDING

LOKATIE
DEN HAAG

STARTDATUM
31 MEI 2018

OPLEVERING
24 JANUARI 2019

1715_achtergevel staand_gesloten.jpg
Achter een vrijstaande woning (waar wij
eerder een dakopbouw realiseerden) hebben
wij een grote en zeer lichte aanbouw over
vrijwel de gehele breedte van de de tuin
ontworpen met daarin de keuken en de
eethoek.
De reeds bestaande keuken is omgebouwd tot
werkkamer en bijkeuken.
De achtergevel bestaat uit stalen kozijnen
en een stalen schuif-/vouwpui. deze kan
over de gehele breedte open worden
geschoven.
Op mooie dagen lopen de woonruimtes
naadloos over in de tuin die van binnenuit
lees verder...
TYPE
UITBREIDING

LOKATIE
ROTTERDAM

STARTDATUM
12 JANUARI 2018

OPLEVERING
14 NOVEMBER 2018

1523_voorgevel.jpg
Een gezin met drie kinderen wilde graag uit
de VINEX-buitenwijken verhuizen, terug naar
Rotterdam maar liefst wel in een groene
omgeving en met buitenruimte rondom.

Ze vonden en kochten een schitterende
vrijstaande villa uit de jaren dertig.

Onder de uitgesproken en beeldbepalende
kapvorm bevonden zich echter te weinig
kamers.
Zij vroegen LEX_Architecten om een
uitbreidingsvoorstel te ontwerpen.

lees verder...
TYPE
UITBREIDING

LOKATIE
HILLEGERSBERG

STARTDATUM
10 DECEMBER 2015

OPLEVERING
21 DECEMBER 2016

1520_singelaanzicht.jpg
In Nesselande hebben wij eerder voor onze
opdrachtgevers dakkapellen ontworpen op het
(ingewikkelde) kruisvormige dak en onlangs
zijn wij gevraagd voor hun veranda.

Daarbij hebben wij aansluiting gezocht bij
de bestaande detaillering en
materialisering.
Hoogtes van kozijnen sluiten naadloos aan
op de bestaande kozijnen en de brede houten
boeiboorden komen terug in de veranda.

De wens om afsluitbare buitenruimte te
creŽren heeft geresulteerd in buitengevels
lees verder...
TYPE
UITBREIDING

LOKATIE
NESSELANDE

IN OPDRACHT VAN
STOLK

STARTDATUM
01 SEPTEMBER 2016

OPLEVERING
15 FEBRUARI 2017

1511_achtergevel rechts.jpg
De mooi gedetailleerde woning uit de jaren
30, hooggelegen en met uitzicht op de
Bergse Achterplas te Rotterdam
Hillegersberg, had een diepgelegen
achtertuin die alleen via trapjes te
bereiken was.
De wens van de opdrachtgever om het contact
met de tuin te verbeteren en de begane
grond te vergroten (met name de keuken)
heeft geresulteerd in een uitbreiding op
tuinniveau over de volle breedte van de
woning en zelfs iets er voorbij waardoor er
zelfs een deel van de originele
baksteenwand zichtbaar in het interieur
lees verder...
TYPE
UITBREIDING

LOKATIE
HILLEGERSBERG

STARTDATUM
08 JUNI 2015

OPLEVERING
20 APRIL 2016

1320_binnentuin.jpg
Voor een woonhuis uit de zestiger jaren in
Leidschendam hebben wij een L-vormige
uitbreiding ontworpen.
Hierin zijn een vergroting van de bestaande
woonkamer en keuken gerealiseerd alsmede
een extra werk-/speelkamer.
Alle ruimtes krijgen meer een focus op de
achtertuin die door de ingreep de
uitstraling krijgt van een binnentuin.

Aan de zijgevel wordt het dak doorgetrokken
naar voren om zo een droge inloop te
creŽren waar fietsen kunnen worden gestald.

lees verder...
TYPE
UITBREIDING

LOKATIE
LEIDSCHENDAM

IN OPDRACHT VAN
FAMILIE STIEKEMA

STARTDATUM
15 MEI 2015

1213_voorgevel.jpg
Voor een moderne twee-onder-een kap uit
2001 hebben wij op verzoek van de
opdrachtgevers uitgezocht hoe en of er in
de killen van de beide kruisende zadeldaken
zowel voor als achter dakkapellen gemaakt
konden en mochten worden.
Na een lange zoektocht langs
bestemmingsplan, welstand en constructeur
zijn we erin geslaagd passende vergroting
van de zolderruimte te realiseren middels
twee extra slaapkamers en een badkamer.


TYPE
UITBREIDING

LOKATIE
NESSELANDEN

STARTDATUM
20 MAART 2014

1206_achtergevel glas open.jpg
Eind 2012 werden wij door een gezin uit
Leidschendam gevraagd om eens te komen
kijken naar hun drive-in woning uit 1969.

Het was al snel duidelijk dat zij behoefte
hadden aan contact met de tuin. Zij
maakten weinig of geen gebruik (anders dan
opslag- en wasruimte) van de ruimtes op de
begane grond, grenzend aan de tuin,
waardoor het beschikbare vloeroppervlak op
de eerste en tweede etage enorm onder het
intensieve gebruik te lijden had. Hierin
hebben wij verandering gebracht door dit om
te keren.
lees verder...
TYPE
UITBREIDING

LOKATIE
LEIDSCHENDAM

STARTDATUM
03 AUGUSTUS 2012

OPLEVERING
17 JUNI 2014

1106_interier naar achteren gekeken_120315.jpg
Onlangs hebben we de uitbreiding en
verbouwing van een eensgezinswoning te
Alphen aan de Rijn succesvol afgerond.

Hierbij alvast een eerste indruk.

TYPE
UITBREIDING

STARTDATUM
09 NOVEMBER 2011

OPLEVERING
15 MAART 2012

0914_BA_100301_visualisatie_1.jpg
In Burgh-Haamstede hebben wij voor een
pater familias die veel in het buitenland
verblijft, een gastenvleugel met
binnenzwembad ontworpen aan zijn bestaande
woning in de duinen.
Deze biedt de extra ruimte die gewenst is
om gasten en familieleden een eigen plek te
geven met als bonus een zwembad met
bijbehorende sanitaire voorzieningen als
sauna, whirlpool en stortdouche.

De nieuwe vleugel omarmd het bestaande
terras en vormt zo een beschutte
buitenruimte die nu ook gedeeltelijk
lees verder...
TYPE
UITBREIDING

LOKATIE
BURGH-HAAMSTEDE

STARTDATUM
23 DECEMBER 2010

0909_overzicht_terugkijkend.jpg
In 2010 hebben wij wederom een vernieuwbouw
project gerealiseerd in de wijk
Hillegersberg in Rotterdam.
Het betreft een jaren '30 woning waarbij de
afstand tussen de bel-etage en de tuin door
inklinking van de bodem zo groot was
geworden dat de tuin vanuit de woning niet
meer werd ervaren als zijnde een deel van
de woning.
Daarbij kwam bovendien dat de afmeting van
de keuken, sanitaire ruimtes en het
oppervlak van de bel-etage allemaal niet
meer voldeden aan de huidige gewenste
levensstandaard.
lees verder...
TYPE
UITBREIDING

LOKATIE
HILLEGERSBERG

IN OPDRACHT VAN
FAMILIE VAN DER WAL

STARTDATUM
20 MAART 2010

OPLEVERING
01 AUGUSTUS 2010

0819_gereed_exterieur_links.jpg
In Hillegersberg hebben wij de verbouwing
en uitbreiding van een woning uit de
dertiger jaren afgerond.
De aanbouw wordt gekenmerkt door een
heldere lijn in de keuze voor
ruimtelijkheid en een hoge mate van
transparantie.
De ruimtelijkheid in de bestaande woning
wordt vergroot door het hoogteverschil met
de nieuwbouw waardoor er allerlei
doorzichten dwars door de verschillende
ruimtes mogelijk zijn.
De woning is in oppervlakte met eenderde
toegenomen doordat we de voormalige kelder
lees verder...
TYPE
UITBREIDING

LOKATIE
HILLEGERSBERG

STARTDATUM
20 FEBRUARI 2009

OPLEVERING
01 JUNI 2010

0816_overzicht rechts.jpg
Achter een woning in de Gouden
Griffel-buurt te Berkel en Rodenrijs hebben
wij een veranda ontworpen voorzien van alle
gemakken en geneugten zoals een open haard,
terrasverwarming, verlichting en
windwering.
In de stijl en kleurstelling hebben wij
aansluiting gezocht bij de jaren-30
(retro-) stijl van de woning en de donkere
bakstenen in de gevels en kozijnen.

TYPE
UITBREIDING

LOKATIE
BERKEL EN RODENRIJS

STARTDATUM
01 JUNI 2008

OPLEVERING
01 SEPTEMBER 2008

0812_gereed_achtergevel.jpg
De uitbreiding voor de familie Verheij is
gereed. De gewenste 'strandhuissfeer' is
duidelijk voelbaar in de gevel bestaande
uit blauwgeschilderde houten delen in
verschillende maten. De hardhouten bank
langs de gehele achtergevel is een
heerlijke plek om te ontbijten in de
ochtendzon of met vrienden te genieten van
de zwoele avondlucht. Bij slecht weer
biedt de met glas omgeven zithoek een goed
alternatief. Je hebt het gevoel dat je
buiten in de tuin zit, onder de bomen.

TYPE
UITBREIDING

LOKATIE
OVERSCHIE

IN OPDRACHT VAN
FAMILIE VERHEIJ

STARTDATUM
06 AUGUSTUS 2008

OPLEVERING
14 JULI 2009

0722_zijgevel.jpg
Onlangs hebben wij de uitbreiding van het
woonhuis van de familie Leenhouts
opgeleverd. Het resultaat heeft twee
totaal verschillende kanten.
Het exterieur, waarin veel aandacht is
besteed aan het metselwerk met de
spekbanden, past naadloos bij de stijl van
het bestaande woonhuis en dat van de
omliggende bebouwing in de wijk.
Het interieur is een weerspiegeling van het
opgeruimde en moderne karakter van de
bewoners/opdrachtgevers.
Smalle bovenlichten zorgen voor ruim
voldoende lichttoetreding in het hart van
lees verder...
TYPE
UITBREIDING

LOKATIE
HILLEGERSBERG

IN OPDRACHT VAN
FAMILIE LEENHOUTS

OPLEVERING
06 AUGUSTUS 2008